top of page

Hvordan det er å være nesten ferdig med lærlingtiden

Hei, jeg heter Austeja og er 2.års lærling her på Cowboys and Angels Moholt. Nå når jeg er snart ferdig med lærlingtiden min vil jeg fortelle dere om hva jeg har lært, hva som har endret seg og hvordan hverdagen min ser ut nå. Vil du bli lærling eller er du bare nysgjerrig så gjerne les bloggen her.


Når man er frisør lærling gjennomgår man opplæring i praksis, for å bli lærling må man da kunne en del teori om frisør faget fra før av. Jeg gikk på frisør linja på Charlottenlund videregående skole i 2 år før jeg ble lærling hos Cowboys and Angels, mens andre lærlingen vi har på Cowboys and Angels Barber gikk bare på skole i 5 måneder. De som går 5 månedens frisør kurs må da være lærlinger i 3,5 år istedenfor 2 som jeg må. Begge utdanninger gir deg god kompetanse i faget, eneste forskjeller er at man må være lærling lengere hvis man går skole i 5 måneder, og man bruker ikke like mye tid per behandling man lærer så man rekker å lære seg alt før man skal ut i praksis. Derfor bør man ikke velge dette løpet hvis man ikke klarer å ta til seg og lære ny informasjon fort, får du deretter til å lære ting fort kan dette løpet være perfekt for deg.


Siden sist gang jeg skrev blogg om å være lærling har noen av ansvarene mine endret seg, og andre har forblitt det samme. Jeg liker selv best at jeg får mye variasjon på arbeidsdagene mine både ved å få forskjellige oppgaver og kunder med forskjellige ønsker. Jeg har nå opplevd både hvordan det er å ha en helt full liste og ha få kunder om dagen. Dagene jeg har masse kunder kan være stressende, men jeg syns selv det er kjempe gøy å ha mange kunder per dag. De dagene jeg har mindre kunder holder jeg på med vasking og administrative oppgaver som å skrive blogg, sende bestillinger og se over hva jeg kan gjøre for å forbedre nettsiden vår.


Er man frisør kjenner man godt til at en frisør ikke bare er en frisør. Frisører på jobb har mange forskjellige arbeidsoppgaver som ofte ikke går under frisør faget. Som frisør må man være flink til å vaske og rydde, og man må kunne å ta gode valg effektivt. Oppgavene vi får kan være alt ifra vasking av gulv til maling av vegger. Jeg selv har måtte både male vegger, trekk ut skruer og sparkle. Jeg syns det er kjempe gøy å få andre arbeidsoppgaver enn det jeg får til vanlig, det er det som gjør hverdagen spennende. Som frisør må man også ha kunnskap om produktene i salongen, dette er for å kunne anbefale de beste produktene for kundens behov. Produkt kunnskap kan man lære seg ved å lese om produktene både på nett og på etiketten til produktet, man lærer også enormt mye ved å bruke produktene og se selv hvordan de fungerer i håret. Jeg satt og leste om produktene vi selger og øvde med de på frisørdukken min for å finne ut hvilke produkter jeg liker best til forskjellige styling teknikker, behandlinger og hårtyper.


Jeg elsker å jobbe som frisør og jeg er veldig glad jeg fikk lærlingplass på Cowboys and Angels, andre frisørene her er kjempe flinke og spesialiserer seg på forskjellige ting som da vil si jeg får en bra opplæring i alt. Som lærling kan jeg også ringe eller skrive melding til en av lærerne mine på opplæringskontoret hvis jeg har spørsmål mine kollegaer ikke kan svare. Opplæringskontoret er en formel samarbeid mellom flere bedrifter som tar ansvaret for faglig opplæring, dette vil da si de hjelper bedrifter ved å gi opplæring i form av kurs, oppgaver og veiledningsdager. Jeg pleier å få mappeoppgaver som jeg jobber med i 3 måneder før jeg drar på opplæringskontoret og har veiledningsdag hvor jeg skal utføre det jeg jobbet med i salongen de siste 3 månedene. Mappeoppgaver er rett og slett behandlinger jeg må utføre på modeller i de 3 månedens periodene jeg har oppgaven, disse oppgaver kan være alt fra klipp til farge. Ikke alle bedrifter velger å samarbeide med opplæringskontoret og vil heller ta ansvaret for opplæring selv.


Jeg har lært mye siden jeg startet her, og jeg har funnet ut selv hvilke behandlinger jeg liker best å gjøre. Noe av det jeg syns er mest artig på jobb er herreklipp og oppsett. Jeg har brukt masse tid til å lære meg forskjellige teknikker og behandlinger og har fått god hjelp av mine kollegaer til å lære meg nye ting, jeg er heldig som har så flinke frisører rundt meg som kan gi meg god opplæring i faget.

-Lærlingen Austeja ved avdeling Moholt

Comments


bottom of page